Om maar meteen met het antwoord om de hoek te komen; een plantaardig voedingspatroon is het meest gezond. Een plantaardig eetpatroon heeft veel positieve gezondheidseffecten blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, terwijl het eten van rood en bewerkt vlees de kans op darmkanker verhoogd (bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds). Niet zo vreemd dus dat de termen ‘’vega’’ en ‘’vegan’’ ons om de oren vliegen en de vegetarische producten populairder zijn dan ooit.

Plantaardige producten hebben een hoge voedingswaarde, wat ze erg gezond maakt.  Ze scoren hoog in hoeveelheid voedingsvezels, waardevolle vitaminen, onverzadigde vetzuren, essentiële mineralen en eiwitten; de bouwstenen van onze spieren. Een 100% plantaardige voeding is voor iedereen geschikt. Fanatieke krachtsporters of mensen die willen afvallen i.v.m. overgewicht, kunnen zelfs ideale lichaamspercentages behalen d.m.v. vegetarisch voeding. Met name de vegetarische ‘’koolhydraatarme’’ (= laag in koolhydraten) producten kunnen een positieve bijdrage leveren als het gaat om een slank, fit en gezond lichaam. Koolhydraatarm hoeft overigens niet altijd gelijk te staan aan caloriearm. Zo bevat koolhydraatarm brood  per 100 gram net zoveel calorieën als normaal volkorenbrood. Dit komt omdat er in koolhydraatarm brood meer eiwitten, vetten en overige vulstoffen zitten. Koolhydraatarm brood is voor een diëtist een geweldig plantaardig voedingsmiddel om te adviseren aan type 2 diabeten met een gezond gewicht maar minder effectief bij iemand zonder suikerziekte maar wel met overgewicht. 
Producten gemaakt van wortels en knollen daarentegen, zijn wel koolhydraatarm en tevens laag in calorieën. Een goed voorbeeld hiervan is de populaire productlijn van ‘’Slim Pasta’’. Slim Pasta is gemaakt van de konjac plant en zit hierdoor bomvol voedingsvezels wat tot vier uur lang kan zorgen voor een verzadigd en vol gevoel. Slim Pasta is te koop bij Vitatheek (online shop voor natuurvoeding) en bevat per 100 gram slechts 12 kcal. Ter vergelijking; normale pasta zoals spaghetti bevat per 100 gram een royale 355 kcal. Een wereld van verschil dus!
 Wie de vegetarische leefstijl meer zoekt op ‘’latte’’ en ‘’smoothie’’ gebied, kan volop experimenteren met de plantaardige ‘’Oatly’’ zuiveldrinks of de notendrankjes uit de nieuwe ‘’Rude Health’’ productlijn. Bekende modellen zoals onze Nederlandse Romee zijn op social media al gespot met de plantaardige Rude Health producten, o.a. te verkrijgen bij Vitatheek

Met de Rude Health ‘’Almond Drink’’ kunnen magere maar smaakvolle lattes worden gemaakt. De amandeldrink heeft een verfijnde zoetige smaak (geen suiker meer nodig!) en geeft een mooi schuimlaagje op een latte of koffie. 
Tijdens koude avonden smaakt deze amandeldrink extra lekker met een beetje rauwe cacaopoeder; warme chocolademelk met slechts 117 kcal per mok en extra voedingsstoffen door de rauwe cacao is dubbel genieten! 

Meer weten over ‘’Wat is nu gezond?’’ of behoefte aan een persoonlijk voedingsschema, geheel afgestemd op jouw behoeften en wensen? Neem dan contact op met de online diëtist via https://www.online-afslanken.nl/over/contact of meld je direct aan via https://www.online-afslanken.nl/pakketten voor wekelijkse coaching gesprekken.